"Вл. Вазов" пон-пет: 9ч.- 17:30ч.
"Черни връх" пон-нед: 10ч.- 21ч.
"Оборище" пон-нед: 10ч.- 21ч.
Изберете вашата държава и език
 

Говеждо Black Angus- синоним на превъзходен вкус и качество

 

 

История на американското говеждо

 

Началото на съвременната американска индустрия на говеждото месо трябва да се търси назад в историята, във времето на Хростофор Колумб, когато екземпляри от испанската порода Лонгхорн били пренесени с кораби през Атлантическия океан в Новия свят. С годините към американското стадо се присъединили екземпляри на британски породи, английската Хиърфорд и шотландската Абърдийн Ангъс, известни със своята издържливост и качество на своето месо. Съчетанието на тези няколко и други породи говеда, създали забележителните елитни породи, които залегнали в основите на съвременната индустрия на говеждото месо в Съединените Щати.

Днес във фермите на Америка се отглеждат около 100 милиона глави добитък и млади телета. Националното стадо е пръснато по цялата територия на страната, но най-голяма е неговата концентрация в богатите на житни култури Средни Щати, сред които най-големите говедовъдни центрове са щатите Тексас, Канзас, Оклахома и Небраска, от където идва и нашето месо.

 

История на американския Black Angus 

 

За пръв път, породата Black Angus, се внася в САЩ през 1873 година. Джордж Грант, местен фермер от Канзас, е първия, който представя породата Angus, като идеален вариант  за производство на говеждо месо. Същата година, на публично изложение на добитък, породата Black Angus събира негативни мнения от посетителите, тъй като черния цвят на животните е твърде различен от познатия, червено-кафяв цвят, който е преобладавал в този период. Фермерите, обаче, не се отказват и продължават да насърчават отглеждането на черния ангъс. Няколко години по-късно, между 1878 и 1883 година, се регистрира пик на вноса на Black Angus от Шотландия. Същата година на 21-ви ноември в Чикаго, щата Илинойс, се създава Американската Абърдийн Ангъс Асоциация на Животновъдите (American Aberdeen Angus Breeders Association), която през 1950 година е прекръстена на Американска Ангъс Асоциация (American Angus Association). Към днешна дата тя притежава отличие за най-големия регистър в света на чистокръвната порода Black Angus.

Говеждото месо от Черен Ангъс е известно с превъзходните си качества и фина текстура. Това е една от най-известните и качествени породи, които съществуват.

(Информация от http://www.cattle.com/)

 

 

Качествен контрол, безопасност и класификация на говеждото месо

 

Разработена върху строго научни основи, системата за инспекция на безопасността на  храните на американското правителство съдейства за издигането и поддържането на репутацията на американското говеждо като висококачествено, хранително, пълноценно и безопасно месо. Постоянното внимание на говедовъдите и месопреработвателите към безопасността на храните е закон на професионализма в производството на продукти от говеждо месо. Разработените цялостни и многостранни методи, които Агенцията за защита на околната среда, Управлението за храни и лекарства и Министерството на земеделието на САЩ прилагат, гарантират безопасността на всички хранителни продукти, които Америка доставя. Националната програма за изпитване на остатъците включва и анализ на проби от случайно подбрани меса, които се провеждат от Министерството на земеделието. Учени от управлението за храни и лекарства одобряват и анализират ветеринарни продукти, за да гарантират тяхната безопасност и качество. Накрая, един от осемте хиляди независими инспектори на Службата за безопасност и инспекция трябва да потвърди безопасността и пълноценността на говеждото месо. Само когато получи кръглия печат, удостоверяващ, че месото е одобрено, то се  пуска в системата за доставки на храни.

Осигуряването на качество е основен етап в американското производство на говеждо месо, в който нищо не се оставя на случайността. Ето защо американското говеждо подлежи на доброволна и строго дефинирана класификация на качеството. Тази оценка е доброволна, заплаща се от месодобивното и месопреработвателното предприятие и се провежда от Службата за земеделски маркетинг на Министерство на земеделието.

Говеждото месо се класифицира според плътността и прошареността. Младото, силно прошарено говеждо получава  най-високата оценка за качество Prime. След нея е оценката Choice, следвана от Select. Класифицираното говеждо месо получава печат.

Нашите говежди стекове са с оценки Prime и Choice.

 

Хранене, начин на живот и район на обитаване

 

Фермата, с която ние работим от 2000-та година се намира в щата Небраска, САЩ. Там се отглеждат около три хиляди говеда, които когато достигнат възраст от 15 месеца, биват извеждани в откритите пространства на паша, където остават около 100 до 120 дни да се разхождат свободно на чист въздух. Хранят се с внимателно подбран порцион, включващ царевица, други зърнени храни, сено и люцерна, благодарение на което крехкото и вкусно говеждо месо остава ненадминато. Избрахме именно Небраска за местоположение на фермата поради няколко причини: 

Небраска е световно известна с вековната си история за предлагане и консумация на качествено говеждо месо.

С тази ферма от Небраска работят най-известните ресторанти от цяла Америка, където качеството на месото и удовлетвореността на клиента са най-важни!

Породата и начина на отглеждане на животните са много важни фактори, но от изключителна важност е и районът на обитаване. Ние винаги предлагаме на клиентите месо с еднакво качество! Осигурили сме породата, добрия начин на живот, перфектния район на обитание, прецизната месообработка и порциониране от нашите майстори, за Вас сме оставили насладата от идеалното приготвяне на месото и удоволствието за Вашите сетива!

 

Качествени характеристики, полезни вещества, витамини, минерали и други

 

Полезните витамини и минерали, които говеждото месо дава на Вашето тяло: