"Вл. Вазов" пон-пет: 9-17:30ч.
"Черни връх" пон-нед: 10-21ч.
"Оборище" пон-нед: 10-21ч.
Изберете вашата държава и език
 

Мистичното Wagyu

 

Wagyu (произнася се Wag-you) е порода на едрия рогат добитък, която се смята за едно от националните богатства на Япония. Данни за породата датират още от 2 век.  Японската дума Wagyu може да се преведе като японско говеждо - "Wа" означава японски и "Gyu" означава говеждо месо. 

 

Масово хората са запознати с говеждо месо Kobe, което е световно известно с качествата си. Всъщност Kobe beef e говеждо месо Wagyu, което идва от района на Кобе в Япония. 

 

Говеждото месо Wagyu /Kobe/ винаги е било заобиколено от легенди, мистика и престиж. Разказите за глезените крави, които се масажират със саке, поят се с бира и слушат класическа музика, са често срещано явление в индустрията. Истината за съвременното производство е, че вниманието е насочено изключително към чистите, елитни кръвни линии животни, начина на хранене и хуманното отношение.     

 

Характерно за говеждото месо Wagyu е силно изразената  мраморна структура. Тези многобройни  бели мраморни жилки позволяват на месото да се топи в устата и създават усещането за нежност, и мекота при консумация.  Оприличавани на "Дантела от енергия" тези мраморни жилки са всъщност мононенаситени мазнини, които са фино вплетени в мускулната структура. Когато месото се обработи топлинно, тези мазнини се стопяват и му придават тази неповторима хрехкост и аромат, с които е известно. Мононенаситени мастни киселини имат много ниска точка на топене (по-малко от 7°С), което означава, че говеждото месо буквално "се топи в устата". Изследванията показват, че мононенаситените мазнини във  Wagyu може да помогнат  за намаляване на нивата на холестерола в организма. 

Високо ценено, заради безкомпромисното си качество, говеждото месо Wagyu е с добре заслужена репутация, като най-великолепното говеждо месо в света. 

 

Първите сведения за появата на говеда в Япония  датират от около 2 век, когато се появяват и първите животни,  докарани от Азия  през Корейския полуостров. По това време добитъкът е бил нужен заради силата си и способността да дърпа плуговете за обработка на многобройните оризови полета. Тези първи представители на едрия  рогат добитък са предшественици на Wagyu – японското говедо. Разпространяването на говедата в страната е слабо и бавно, поради затвореният характер на японските общности.  

 

Интересно е,  че по това време говедата са се отглеждали само като впрегатни животни, тъй като японската религия е забранявала консумацията на говеждо месо. Това се променя, когато новаторски японски военачалник нарежда на всички войници да консумират говеждо месо и разработва хранителна програма за армията по време на война. Режима включвал консумацията на говеждо месо, което се считало, че ще направи войниците значително по-силни и издържливи. Всъщност този ход дава цялостна легитимация на консумацията на говеждо месо в Япония, като се превръща в  задължителна храна по време на война. Триумфално, завръщайки се от поредната победа,  войниците пренесли консумацията на говеждо месо и в домовете си. 

 

Така започва традицията по отглеждане и селектиране на мистичните японски говеда Wagyu, официално признати за национално богатство на Япония. Тези животни са зорко охранявани от японските фермери, които са наследили генетиката от своите предци и знаят,  че тяхно задължение  е да защитят и опазят този подарък за бъдещите поколения. 

 

Световноизвестното Kobe beef е говеждо месо Wagyu,  което идва от район Кобе на префектура Хиого в Япония. Kobe beef е говеждо месо произведено от мъжки говеда, а говеждо месо Matsuzaka beef, което е още по-брилянтен продукт, се произвежда от женски говеда.  

 

Трите най-известни кръвни линии за разплод в Япония са:

 

 

Тajima от префектура Hyogo

 

• Itozakura от префектура Shimane

 

• Kedaka от префектура Tottori  

 

 

Оригиналното говеждо  Кобе в Япония е регистрирана търговска марка на асоциацията Kobe Beef Marketing и Distribution Promotion Association, и трябва да отговаря на следните изисквания:


-Да бъде кръвна линия Tajima от префектура Hyogo
-Храненето да е извършвано само в префектура Hyogo
-Животното да бъде кастрирано
-Да бъде преработено в кланица в Kobe, Nishinomiya, Sanda, Kakogawa или Himeji в префектура Hyogo
-Мраморирането на месото трябва да бъде най-малко 6-та степен
-Качествения резултат на месото да бъде 4 или 5
-Брутното тегло на животното да бъде 470 кг или по-малко

 

Забележително е, че чистокръвното Кобе има високи нива на олеинова киселина, което всъщност спомага за понижаване нивата на холестерола в кръвта.

Продължителността на живота на говедата от чистокръвна линия Tajima е около 26 до 32 месеца, като е интересно да се отбележи, че само около 3000 глави добитък биха могли да се квалифицират като Kobe.