"Вл. Вазов" пон-пет: 9-17:30ч.
"Черни връх" пон-нед: 10-21ч.
"Оборище" пон-нед: 10-21ч.
Изберете вашата държава и език
 

Сертификат за премиум качество

Сертификат за премиум качество “Label Rouge“

 

Френската система за сертифициране “Label Rouge”, която действа във Франция от 1960г. обхваща производството на птиче месо, и в по-ограничени обеми други видове месо и млечни продукти. Със строгите си критерии сертификатът важи, като гаранция за премиум качество. Производството на месо под този сертификат е много по-скъпо, отколкото стандартното производство. 

 

Логото “Label Rouge”  гарантира на потребителя безопасен хранителен продукт, който е бил под специални грижи и контрол. Label Rouge започва като малко движение от няколко фермери, отглеждащи птици по метода на свободната паша и е контрапункт на занижените стандарти на масовото производство в бранша, след втората световна война. Основните акценти на спецификациите са вкус и кулинарна стойност на крайния продукт, свободно и бавно отглеждане на птиците, безопасност на продуктите и опазване на околната среда, месото да не е обработено с медикаменти и да не съдържа стимулатори за растеж.

 

За да получат сертификата, производителите подават заявка (бизнес план, детайли за производствения процес, резултати от проби и др.) към специална държавна комисия по стандарта. Тя от своя страна координира дан­ните с две министерства – на селското стопанство и на потреблението. При одобрение сертифицирането се регистрира и впоследствие се контролира от акредитиран сертифициращ орган. Отделна институция следи той да не бъде копиран или имитиран от несертифицирани производители или от собствени марки на търговци. Label Rouge се подкрепя силно от френското правителство, като начин да се развива дребното фермерство в страната.

 

Потребителите откриват веднага положителната разликата между Label Rouge и стандартното птиче месо. Подържане на високо качество се гарантира от редовните тестове за качество. Смята се, че основната причина за неповторимият вкус е бавното отглеждане на птиците, както и специалната порода. Месото е вкусно, плътно и крехко. Изпълнението на стандартите се следи от независими сертифицирани организации. Инспекциите се извършват веднъж годишно за проверка на ятото, два пъти годишно за храните, ежемесечно за преработвателните предприятия и два пъти годишно за люпилните. Всички инспекции включват бактериални тестове и инспекция на процесите. През годината се извършват пет теста за вкуса.

 

Генетика : 

 

Позволени са само определени видове бавно растящи птици, подходящи за отглеждане на открито, които са основата на продукцията Label Rouge. Бавния растеж позволява на мускулите , органите и костите да растат хармонично, което дава на месото отличен вкус. Тялото е по издължено, с по малки гърди и по-големи крака от обикновената бързо растяща порода. Бавно растящите породи са по-подходящи за отглеждане на свобода от другите породи.

 

 

Здраве:

 

Използването на бавно растящи породи Label Rouge предлага много предимства в здравно отношение. Птиците имат по-добра имунна система. Смъртността и болестите при Label Rouge  е два пъти по-малка от тази при стандартните производства.

Поради по голямата продължителност на живота си птиците Label Rouge имат различна програма за ваксиниране от стандартните птици. Не се използват антибиотици при отглеждането им освен ако това не е предписано от ветеринар. Извършва се постоянно обеззаразяване на фермите. Тъй като климата във Франция е мек, птиците се отглеждат навън през цялата година. По стандарт птиците растат на свободен режим минимум 81 дни. Средния брой на ятата през годината е 3,2, поради по-бавния растеж и необходимостта от време за санитарна подготовка на фермите.

 

Хранене:

 

За бавно растящите птици се използва ниско протеинова и ниско калорична диета, точно обратното e при бързо растящите птици. Забранено е използването на храни съдържащи месни и животински съставки и рибено брашно. Разрешени са само зеленчукови мазнини и посеви, които не са генетично изменени. Производителите на храна за Label Rouge са крайно прецизни. Следи се стриктно за недопускане на зарази, като салмонела, а превозните средства транспортиращи храната до фермите се дезинфекцират редовно.

 

Достъп и пространство :

 

Сградите за спане на птиците са не повече от 400 м2. В една ферма се разрешават не повече от 4 сгради. Максималната плътност е не повече от 4400 птици в сграда. Всички птици могат да излизат от 9 часа сутрин до смрачаване, след като са навършили 6 седмици, и трябва да бъдат навън най-малко 42 дни през растежа си. Пространството необходимо за всяка птица е 2 кв.м. или около 8800 м2 за всяка сграда. Птиците растат на свободен режим минимум 81 дни.

 

 

Птицевъдите от Les Landes

 

Продукцията Label Rouge е брандирана за региона от който идва. Тя има собствен имидж и вкусови характеристики. Във Франция съществува концепцията-региона прави вкусът.  За първи път движението Label Rouge започва през шейсетте в региона Les Landes”

 

Регионът Les Landes”  в югозападна Франция е известен с една от най-красивите части от бреговата ивица на Франция. Той е характерен с многобройните дюни и езера между тях. В региона наречен „Les Landes” горите покриват две-трети от някогашния блатист терен. Това е една жива гора, която е считана за „белия дроб” на южна Европа. Тя е част от природен парк „Landes de Gascogne с площ от около 290,000 хектара. Точно в тази огромна горска територия с аромат на смола, папрат и растителност и свеж морски бриз се отглеждат пилета с несравним вкус „Ландес”. Такава земя е дар за фермерите които са успели да извлекат полза от нея и да я запазят каквато си е.

 

Тайната на супекачественото месо произведено от пилето „Ландес” е особения хранителен режим и специалната порода пилета. Отглеждането на царевица, която е основната храна на птиците и съществуващите гори са спомогнали за появата на особен вид кокошка, която е единствена по рода си в целия свят. Този вид пилета се отглежда в региона на Ландес още от 8 век. И до днес птицевъдството в „Les Landes” се развива в борови гори, като се използват портативни къщи за спане на птиците наречени “Marensines”. Те се разполагат между дърветата. Вътре се поставя слама. Част от храненето на птиците се извършва отвън, което помага на птиците да се научат да излизат. Къщите се преместват три пъти годишно след порастването на птиците. Понякога те се разполагат до царевични ниви, където птиците се подслоняват на сянка и похапват насекоми. Отгледани в горите на Ландес, хранени с цели царевични зърна и на свободна паша тези уникални пилета са брандирани с печата за най-високо качество на пилешко във Франция и света Label Rouge”.