"Вл. Вазов" пон-пет: 9-17:30ч.
"Черни връх" пон-нед: 10-21ч.
"Оборище" пон-нед: 10-21ч.
Изберете вашата държава и език
 

СУ ВИД - готвене във вакуум при ниска температура

СУ ВИД - готвене във вакуум при ниска температура

 

Подходящо за всякакъв вид месо, малък, среден и голям размер разфасовка.

 

Методът познат под името "Sous Vide" (су вид), което в превод от френски означава "под вакуум", е иновативна кулинарна техника, която дава невероятни резултати. Ето какво представлява накратко: пресният продукт, заедно с желаните подправки, се вакуумира в специален плик (с помоща на уред). След това се поставя в горещ съд с вода, в който се готви на водна баня при ниска температура (средно в диапазон между 50ºС и 80ºС) за продължително време, до готовност.

 

 

1. Предимства на метода су вид
 
Вакуумирането допринася за запазване на всички полезни вещества в продукта по време на готвене и осугурява наситен вкус, цвят и аромат. Също така запазва естествените сокове, от които зависи месото да остане сочно. Същевременно умерената температура, на която се приготвя, предпазва храната от въздействието на високите температури, на които някои от съдържащите се ценни нутриенти не са достатъчно устойчиви и обичайно се губят по време на висока термична обработка. Подходящ е за готвене и на бели и на червени меса, риба, морски дарове, заленчуци и др.
 
 
 

2. Подготовка на продуктите

 

Преди да се вакуумира, месото трябва да е порционирано, измито и подсушено. Ако е цяла птица - да е почистена, измита и подсушена. След това добавете подходящите подправки и мерудии. Ако желаете да включите в рецептата и малко зехтен, не е проблем да го направите.

 

Съвет: Когато приготвяте цяло пиле или друга цяла птица, можете да я разрежете на 2 през гърба, като внимавате да не останат стърчащи кости, които биха могли да пробият плика. Подготвено по този начин, ще остане по-малко количество въздух при вакумиране и така ще има по-ефективен су вид ефект.

 

 

3. Основни стъпки на су вид готвенето

 

  • 1. Вакумирайте месото в специалния за су вид плик. За целта трябва да разполагате с нужния домашен уред.

 

Съвет: Ако не разполагате със специален уред, можете просто да закупувате готово ваккумирани продукти. Такива са вакумноопакованите стекове на ВиВенда, чиято опаковка е пригодени за су вид. Но не забравяйте, че преди да простъпите към готвене, трябва да оставите замразеното месо да се отпусне на стайна температура, без на нарушавате вакуумната му опаковка. 

 

 

 

  • 2. Потопете вакумирания плик в су вид съд или тенджера с вода, предварително доведена до подходящата за съответния хранителен продукт температура, където ще се готви продължително на водна баня.

 

Съвет: За различните видове храни, препоръчителната температура и продължителност на готвене су вид варира в порядъка между 50ºС и 80ºС, и за време от няколко часа до цяло денонощие. За повечето видове месо температурата на готвене е между 55ºС-65ºС, но винаги спазвайте рецептата за съответния продукт.

 

 

 

  • 3. Когато е готово, извадете и пригответе за сервиране. Ако ястието няма да се консумира веднага след изваждане от водната баня, не нарушайвате вакумната опаковка и потопете в ледена вода, за да може да се охлади и да се спре процеса на готвене. Непосредствено преди сервиране затоплете отново и едва тогава разопаковайте.

 

Съвет: По желание, някои видове месо можете допълнително да запечете за кратко на тиган или на скара, за да добие и допълнителна вкусна коричка.